Ingen iPad på meg…

Som så mange andre fulgte jeg Apples lansering av iPadden med argusøyne. Enten man liker dem eller ikke er Apple blitt den ledende datamaskinprodusenten i verden, og alle som jobber med forbrukerdatamaskiner, teknologi eller media er nødt til å følge med.

Det tok ikke lang tid før reaksjonene kom på nett; de fleste positive men også noen negative. Her var Gizmodo en av de første ute med sin “8 Things That Suck About the iPad“. Men det er kanskje ikke så rart at det kom noen negative reaksjoner når oppbyggningen var så voldsom som det vi så før lanseringen. Man må huske at det har gått rykter om en Apple tablet i flere år.

Siden lanseringen har det kommet ganske mange reaksjoner, både her og i utlandet. Enkelte er bare lei hele Apple-hysteriet i media – og det er vanskelig å være uenig i det! Andre tar en mer nøktern og reflektert gjennomgang av hva iPad vil bety for, for eksempel filmbransjen eller bokbransjen. Og NRKbeta er som vanlig ute med en detaljert og gjennomtenkt analyse av den nye teknologien, og ser også på ting som hva en slik dings kan bety i skolen.

Og det finnes naturligvis mange andre eksempler.

Men den vinklingen jeg ummidelbart er mest enig i er dette innlegget til Ida Aalen. Kort oppsummert: iPad er dingsen for folk som egentlig ikke vil fikle med en datamaskin, og bare vil ha et enkelt og greit lese- og surfebrett som også kan brukes til å se på film, spille musikk, osv. Altså, som mange andre har observert, noe man bruker til å konsumere media, ikke skape det.

Men dette er ikke nok for meg, og det av følgende grunner:

  • Ingen multitasking.  Jeg hører på musikk når jeg jobber; det hjelper meg å stenge ut omverden og konsentrere meg om det jeg holder på med.  Uten det er en iPad av begrenset verdi for meg.
  • Hvis jeg skal lese bøker på en tablet vil jag ha muligheten til å markere og skrive notater – med en pen / stylus.
  • DRM. say no more.
  • Lukket system.  Jeg er absolutt avhengig av to Firefox utvidelser når jeg surfer: Zotero og xmarks. Hvis jeg ikke kan legge til de og andre verktøy jeg mener er mest nyttig er en slik tablet uaktuell. I tillegg er en iPad det Jonathan Zittrain kaller en “tethered appliance” – altså lite mer enn en lekker brødrister. For meg er dette en farlig utvikling, da jeg er tilhenger av et åpent og fritt nett, men åpne og frie verktøy.

Det er synd, men jeg må nok vente en stund til før det kommer en tablet som er et seriøst verktøy. Men at iPad blir en sukksess, det er det ingen tvil om.

Og det blir nok ny MacBook Pro etterhvert… 🙂

Oppdatering 30.01 2010:

Jeg ser jeg er ikke alene i mine bekymringer om iPadens lukkede system. Elektronisk Forpost Norge (EFN) har kommet med en pressemelding hvor de blant annet skriver:

Med den teknologien som Apple presenterer i iPad vil myndighetene kunne ha fullstendig kontroll over hva slags medier og innhold folk har tilgang til, og med denne teknologien omfatter kontrollen også bøker og bildemedier”, sier Gramstad [leder i EFN; red.am]. “Dette gir produsent og myndigheter kontroll over hva slags informasjon folk får, hvilke bøker de har, og når de blir lest. I tillegg kan “makta” til enhver tid ombestemme seg og endre eller trekke innhold tilbake. Og dette skjer slett ikke bare i udemokratiske land. For ikke lenge siden fjernet selskapet Amazon uten forvarsel boken ‘1984’ fra de elektroniske bokhyllene til alle sine Kindle-kunder. I Norge har vi hatt et eksempel der Get slettet privatpersoners PVR-opptak av Disney-filmer da Disney-kanalen gikk ut av programpakken.

Dette er en ikke ubetydlig sak for alle som er opptatt av talefrihet og demokratiske rettigheter. Min indre geek blir veldig lei seg når det går opp for ham at det ikke blir iPad her i huset, men det lar seg nok ikke forene med mine prinsipper.

7 thoughts on “Ingen iPad på meg…”

  1. iPod på iPhone OS støtter musikk i bakgrunnen og vil helt sikkert gjøre det på iPad også.

    Kindle for iPhone støtter både markering og notater på iPhone og vil helt sikkert gjøre det på iPad også.

    DRM. Vanskelig å argumentere på den.

    Lukket system. Hadde du forventet at en tablet fra Apple ville være noe annet enn lukket?

    1. Hei Trond,

      Takk for kommentaren; har et par svar:

      Å kunne spille musikk i bakgrunnen vil fjerne en av mine innvendinger; får håpe du har rett 🙂 Gjelder det også for Spotify eller en Twitter-klient?

      Det med notater er ikke bare software; jeg vil ha muligheten til å markere og skrive med en stylus. Det innebygde tastaturet ser meget ubehagelig ut og tar vel også en del skjermplass.

      Ang. åpent / lukket – hadde håpet på en versjon av Mac OS, slik at jeg kunne installere det jeg vil. Jeg snakker altså ikke om open source, men en maskin som jeg manipulere og laste ned program fra hvor jeg vil. Jeg skjønner meget godt hvorfor Apple ikke gjør det slik, men er skuffet allikevel.

  2. Bra innlegg 🙂
    Hvis det skal bli likt på en iPad som på en iPhone. så kan man ikke spille musikk fra Spotify samtidig som man gjør noe annet. Men Safari og iPod kan kjøres i bakgrunnen på iPhone. Hvis noen har prøvd NRK radio appen, så vet dere at man kan fortsette avspillingen via Safari, sånn at radioen er i bakgrunnen samtidig som man er på f.eks twitter. Men jeg er ganske sikker på at det kommer en jailbreak til iPad. og da vil man kunne innstalere et “program” som lar deg kjøre hva som helst i bakgrunnen 🙂
    Når det er sagt så må jeg bare si at jeg gleder meg til iPaden kommer 🙂

    1. Takk skal du ha 🙂

      Interessant å lese om hva som evt. kan/kan ikke kjøre i bakgrunnen på iPhone OS. Men det går vel ut over batteriets levetid og maskinens ytelse, tenker jeg?

      Men jeg tror det med Apples DRM og “tethering” er blitt min største innvending mot å skaffe meg en iPad, uansett hvor lekker den er…

      1. Kan bekrefte at Apples egne programmer, hvis de er laget for det, kan kjøres i bakgrunnen. Siden iPad kjører akkurat det samme OS-et som iPhone vil eksempelvis musikk kunne kjøres i bakgrunnen. I tillegg kommer det en kontroller i UI-et som gjør at du kan styre musikken og volumet uten å gå ut av programmet. Også Quicktime-streaming av musikk (eks. radio) i Safari, som nevnt, vil kunne kjøres i bakgrunnen. Siden Twitter-klienter bare kommer fra 3. partsutviklere vil dette desverre ikke kunne kjøres i bakgrunnen. Men iPhone OS tilbyr push-notifications som støttes av utvalgte Twitter-klienter. Dvs. at du kan bestemme selv når du vil få et pop-up vindu av tvitrere du velger, mentions eller private meldinger. I tillegg til dette lagrer selvsagt klienten hvor du er i timeline og hvilken tvitrer du ser på og i hele tatt hva du gjør i programmet (eks. skriver tweet). Dette er på mange måter “argumentasjonen” for at Apple velger å kutte multitasking, fordi alt i grunn føles som du multitasker, bare at du bytter vindu – fordi de fleste programmer starter der du avsluttet sist. Nå skal det nevnes at iPhone OS 4.0 ryktes å inneholde funksjoner som skal sette iPhone (og derfor også iPad) foran andre smarttelefoner ved å implementere bedre hjemmeskjerm og multitasking. Men den største dealbrakeren forstår jeg – at Apple og samarbeidende leverandører bestemmer hvilket medieinnhold og hvilke programmer vi skal bruke. Derfor burde egentlig alle boikotte iPhone OS før Apple & Co tar over verden… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php